Een steeds vaker toegepaste vorm van tape binnen de fysiotherapie is de kleurige Kinesiotape. Zowel bij sportblessures als chronische spier- of gewrichtsklachten kan deze vorm van tape een positieve bijdrage leveren aan de fysiotherapeutische behandeling. Als kinesiotaping in je behandeling toegepast dient te worden, dan hoef je deze niet zelf te halen in de apotheek en geldt er, in onze praktijk, geen bijbetaling voor.

Doel en werkwijze

De gebruikte tape is, anders dan traditionele sporttape, rekbaar. Deze rekbaarheid bedraagt ongeveer 140% en is daarmee vergelijkbaar met die van de huid. Zo worden de spieren niet vastgezet, maar kunnen deze vrij bewegen, terwijl er toch ondersteuning en stabiliteit wordt geboden. Het doel en het ontwerp van de tape is gericht op het vergemakkelijken van herstel en om de effecten van de fysiotherapeutische behandelingen te verlengen.

Specifieke eigenschappen

De door ons gebruikte kinesiotape is latexvrij en kan gedragen worden gedurende 3 tot 5 dagen, in sommige gevallen zelfs langer. Kinesiotape kan nat worden zonder dat de eigenschappen veranderen en is bij iedereen toepasbaar. Het is van belang dat de tape onder een bepaalde rek en in een bepaalde richting wordt aangelegd.

Toepassingen van Kinesiotape

Kinesiotaping kan gebruikt worden in alle fasen van genezing (acute, subacute, revalidatie en preventief). Er zijn vijf belangrijke fysiologische effecten van Kinesiotaping:

– Huid: Kinesiotaping stimuleert de mechanoreceptoren van de huid, vermindert de ontsteking en helpt bij pijnbestrijding.

– Bloedsomloop / lymfestelsel: Kinesiotaping tilt de huid op en zorgt voor ´rimpels´ in de huid waardoor lymfevocht zich gemakkelijker kan verplaatsen van ‘hogedrukgebieden’ naar ‘lagedrukgebieden’; hierdoor vermindert de pijn. De toepassing van de tape verhoogt ook interstitiële lymfatische stroming, verbetert vloeistofuitwisseling tussen weefsellagen, vermindert oedeem en egaliseert temperatuur van het weefsel.

– Fascia: Bij een blessure is het collageen verdikt wat als een soort lijm werkt, waardoor de weefsels aan elkaar blijven ‘plakken’. Kinesiotaping helpt het lichaam terug te keren naar de homeostase en zorgt voor directe beïnvloeding van de huid en onderliggende lagen.

– Spier: Kinesiotaping kan worden toegepast om spieren te ontspannen of te activeren. Het kan ook de bewegingsuitslag verbeteren, pijn verminderen, de spierlengte normaliseren en de vermoeidheid in de spier verminderen.

– Gewrichten: Kinesiotaping kan de biomechanica van het lichaam verbeteren. Het kan de ligamenten en de pezen ondersteunen en kan het bewustzijn van het lichaam verbeteren