Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manuele therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten worden toegepast. Het behandelplan van de manuele therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Binnen onze praktijk is Dion de specialist op dit gebied.

Wanneer manuele therapie?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of pijn ervaart tijden het bewegen, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar, gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Fysio Schimmert Manuele Therapie 

Werkwijze manueel therapeut

Intake

Na een eerste screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manuele therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld wat de oorzaak van de klachten is. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met jou een aanpak voor de verdere behandeling. Direct na de eerste afspraak is er dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Behandeling

Tijdens de behandeling van de manueel therapeut kunnen er mobilisaties en/of manipulaties van gewrichten worden uitgevoerd. Verder zal de manueel therapeut je adviezen en oefeningen geven, hierbij horen vaak ook huiswerkoefeningen om een zo goed mogelijk effect van de therapie te bewerkstelligen. Een manipulatie is een snelle beweging die gemaakt wordt in een bewegingsbeperkt gewricht, in de volksmond wordt dit vaak “kraken” genoemd. In gewrichten zit een gasbelletje dat wordt gevormd door een vacuüm, tijdens een manipulatie gaan de gewrichtsvlakken uit elkaar en wordt dit vacuüm opgelost, hierdoor ontstaat het “krakend” geluid. Een goed uitgevoerde manipulatie is niet schadelijk voor het gewricht.

Bij manipulaties in de nek is het sinds april 2014 verplicht om eerst een formulier te laten ondertekenen waarin de patiënt toestemming geeft om een manipulatie te laten uitvoeren. Dit is besloten door de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). Door je handtekening te plaatsen verklaar je op de hoogte te zijn van bijwerkingen die in sommige gevallen kunnen optreden. De manueel therapeut zal dit met je doornemen als het in jouw geval van toepassing is. Op de website van de NVMT vindt je meer informatie over manuele therapie, als er nog vragen zijn kun je altijd contact opnemen met ons via telefoon of e-mail.

Klik hier voor de website van NVMT